Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I kartan nedan i artikeln kan du klicka runt bland områden i Uppsala för att se var vaccinationstäckningen är lägst respektive högst. Foto: SVT/Google maps

Här är vaccinationen lägst och högst i Uppsala

Publicerad

Under året har Region Uppsala kämpat med att få bred vaccinationstäckning över hela länet. Men vissa områden har hela tiden släpat efter, och trots löften om åtgärder från regionen är det fortfarande stor skillnad mellan Uppsalas stadsdelar, visar data från Folkhälsomyndigheten.

Två månader in massvaccineringen märktes det i statistiken att alla Uppsalabor inte var lika benägna att gå och vaccinera sig. Då, i maj, låg Norra Gottsunda i botten med 73,4 procent av alla över 65 år som tagit första dosen.

– Vi är medvetna om det och vi vill göra satsningar i de områdena för att se om vi kan nå fler. Vi försöker få ut information på olika språk och vara tillgängliga så gott det går, sade Margareta Öhrvall, vaccinationssamordnare, då.

Fortfarande lågt i Gottsunda

Ny data från Folkhälsomyndigheten visar att Region Uppsala inte lyckats fullt ut. Bland de tio så kallade DeSO (demografiska statistikområden) i Uppsala län som hade lägst vaccinationstäckning i slutet av november låg fem i Gottsunda och Valsätra.

– Det är inte bra alls. Men jag tror att täckningen är något bättre än dessa siffror eftersom en del har vaccinerat sig i sina hemländer. Det är dock en mindre andel och alltså inte hela förklaringen, säger chefsläkaren Erik Sköldenberg.

Lägst täckning hos studenter

Sämst täckning har den västra delen av Sernanders väg, som utgörs av studentlägenheter, där endast 51 procent tagit andra dosen.

– Det beror nog just på det, att det bor många studenter där och de som kommer från utlandet kan ha vaccinerat sig i hemlandet, säger Erik Sköldenberg.

Högst vaccinationstäckning hade området Bälinge-Lövstalöt.

I klippet ovan kommenterar Erik Sköldenberg vaccinationsläget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet