Varje måndag ses genföretagare i hotellobbys för att jobba tillsammans.

Här blir hotellobbyn kontor

Publicerad

I takt med att fler blir egna företagare är det allt färre som arbetar på kontor. Men livet som egenföretagare kan bli ensamt. I Uppsala stavas lösningen Guerilla office.

Tänk att få vara egenföretagare. Du är din egen chef, slipper jobbiga kollegor och behöver inte köa till någon trött kaffemaskin. Föreställ dig att du får lägga upp varje arbetsdag efter eget tycke. Visst låter det härligt, underbart och fritt, men också rätt ensamt.

I Uppsala har ett gäng med företagare gått ihop för att plocka russinen ur egenföretagarkakan samtidigt som de råder bot på den isolering som kan uppstå. Varje måndag bjuder Guerilla office in till träff mellan 09.00-16.00 i olika hotelllobbys.

– Det är en modern arbetsgemenskap för den nomadiske arbetaren som ofta sitter hemma och jobbar. Guerilla office erbjuder en gemenskap, förklarar initiativtagaren Matthias Palmér.

Ett sätt att träffa folk

I lobbyn på ett hotell i centrala Uppsala sitter ett tiotal personer och jobbar koncentrerat framför sina datorer. Några av dem känner varandra sedan tidigare, andra har aldrig setts förut. Matthias Palmér förklarar att det är ett bra sätt att träffa nya människor.

– När man pluggar träffar man ständigt nytt folk, men när man sedan går ut i arbetslivet och inte är på en stor arbetsplats då blir det mest samma människor.

Det gäller dock att det inte blir för mycket prat, syftet är ändå att jobba. Matthias Palmér försäkrar att de brukar få till en bra balans mellan arbete och snack, kanske tack vare rasten.

– Vid 12 går vi och äter lunch tillsammans.

Världsfenomen

Guerilla office finns på ett flertal platser i Sverige och Matthias Palmér tror på konceptet.

– Dels kommer man hemmifrån, dels har man någon att bolla med. Jag kan presentera mina idéer och ge feedback på andras. Ofta kan det dessutom räcka med att berätta om en idé högt för att jag ska inse om den håller eller inte.

En av de som är här för första gången är Walid Rohaimi som flyttade till Uppsala för två veckor sedan.

– Min fru har fått jobb här så jag följde med. Jag fick höra att Guerilla office fanns och bestämde mig för att komma hit. Jag kommer ursprungligen från Marocko och jag vet att det finns liknande organisationer i Casablanca.

Nu har du bara varit här några timmar, men tror du att du kommer tillbaka?

– Ja, absolut!

”Gör att det blir liv och rörelse”

Initiativet verkar även uppskattas från hotellens håll. Susanne Boije Fredlund är general manager och hon förklarar varför de vill ha guerilla-jobbare i sin lobby.

– De gör att det blir liv och rörelse här. Vi vill att vår lobby ska vara som ett vardagsrum dit alla är välkomna, inte bara hotellets kunder.

Alla är välkomna

I dagsläget är det främst webbutvecklare som deltar i Uppsala, men det är mest av en slump menar Matthias Palmér.

– Alla som vill får komma. Det är klart, om man har ett jobb som låter väldigt mycket med massa verktyg kanske det inte passar så bra, men annars funkar det mesta. Man kan anmäla sig via webben eller bara dyka upp.

I dag är det bara män här, vad tänker du kring det?

– Det stämmer, vi har haft fler kvinnor men det går lite i vågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.