Bygge av solcellspark får kritik: ”Förstör bra jordbruksmark”

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges största solcellsparker hittills är på gång utanför Arvidsbo i Tierps kommun. Anläggningen väntas stå färdig om ungefär ett år och ska kunna elförsörja 2 600 hushåll. Men planerna möts av kritik från en granne.

Upsala Nya Tidning var först att berätta om det nya bygget. Planen är att den 55 hektar stora anläggningen – vilket motsvarar drygt 80 fotbollsplaner – ska börja byggas i februari och stå klar under tredje kvartalet 2022. Kostnaden ligger på flera hundra miljoner kronor.

– Om den driftsätts enligt plan så blir det Sveriges största vid den tidpunkten. Jag är säker på att det rekordet kommer slås kort därefter eftersom det är en stor solcellsboom i landet nu, säger Magnus Rahm, utvecklingschef vid företaget Helios Nordic Energy som ligger bakom bygget.

Alla är dock inte positiva till nybygget. Jordbrukaren Lars-Gunnar Sandin bor granne med den blivande solcellsparken.

– Den kommer att förändra hela landskapet, säger han.

Hör mer om planerna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.