Här finns jobben direkt efter studenten

Publicerad

Det är studenttider och många unga ska för första gången ut i arbetslivet. Men att hitta ett jobb bara sådär kanske inte alltid är så lätt. Därför har SVT Uppsala kartlagt vilka yrken man faktiskt kan satsa på direkt efter gymnasiet.

”Vad ska du bli när du blir stor?” Det är en fråga som hänger med de flesta i unga år då det är dags att ta studentexamen och välja yrkesinriktning i livet.

Och arbetsmarknaden är föränderlig. Men för de som tar studenten i dagarna och går och funderar i just dessa banor så finns det några inriktningar att sikta på om man vill ha jobb direkt.

I klippet ovan får du Arbetsförmedlingens bästa tips på vilka jobb du ska söka och vad du gör om du blir arbetslös. Dessutom träffar vi studenterna Jesper Ericzon och Wilma Eriksson som båda har fått jobb direkt efter studenten.

Jobb att söka just nu:

Visa

Utbildning mot yrken med hög efterfrågan:

Allra bäst är att utbilda sig inom välfärdsyrken som vård och pedagogiskt arbete, lärare, förskollärare, barnmorskor, sjuksköterskor.

Bristyrken utan krav på utbildning:

Kockar (hög efterfrågan), undersköterskor, personliga assistenter, målare, fordonstekniker, vårdbiträden.

Yrken man kan söka utan krav på utbildning:

De arbeten som inte ställer krav på någon eftergymnasial utbildning är exempelvis inom handel som butikssäljare, dagligvaror, bensinstationspersonal, enklare administration och kontorsreceptionister, kassapersonal.

Yrken man ser avmattning på:

Yrken inom kommunikation, man ser en tendens att det blir svårare att få jobb för personer på kommunikativa utbildningar. Den som vill bli journalist, PR-kommunikatör eller fotograf kan räkna med att behöva kämpa extra hårt för en arbetsplats. Fastighetsmäklare, Banktjänstemän, bibliotekarier är andra jobb som kan vara tuffa att få.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Studenten i Uppsala län 2019

Mer i ämnet