Här exploderar sprängladdningen vid nattklubben Birger Jarl. Foto: polisens förundersökning

Här exploderar sprängladdningen vid nattklubben Birger Jarl

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått precis två veckor sedan sprängdådet utanför nattklubben Birger Jarl i Uppsala och det finns ännu ingen misstänkt. Nu släpper polisen en film som visar dådet för – för att få allmänhetens hjälp.

– Vi vill ha in tips, om någon känner igen den här personen får man gärna höra av sig, säger Jonas Eronen, polisens presstalesperson.

Det var natten till måndagen för två veckor sedan som polisens larmcentral fick in samtal om en kraftig smäll. Det visade sig att en något exploderat på en parkering på baksidan av nattklubben Birger Jarl.

– Vi väntar fortfarande på analyssvar, än så länge vet vi bara att det inte var en handgranat utan något annat, säger Jonas Eronen.

Fångad på film

Klippet ovan kommer från en övervakningskamera i närheten av nattklubben. Bilderna visar hur attentatsmannen rekar, lägger ned något på marken och flyr på cykel i riktning mot Akademiska sjukhuset.

– Och ett par minuter efter det så smäller det. Han är maskerad, men jag tror ändå att personen går att identifiera på till exempel rörelsemönstret, säger Jonas Eronen.

Svårt att utreda

Enligt honom är det ofta svårt att utreda sprängdåd.

– Dels har många bevis försvunnit i själva explosionen, och dels är det få som vill prata med polisen när vi väl har börjat ringa in en misstänkt.

Den som har tips att lämna till polisen om sprängningen utanför Birger Jarl kan ringa 114 14 – eller gå in på polisens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.