Vansbrosimning i Uppsala Foto: Pontus Stark

Här genomför de Vansbrosimningen – i Björklinge

Uppdaterad
Publicerad

Klassiska Vansbrosimningen är inställd. Ett 30-tal simmare såg till att genomföra loppet ändå – i Björklinge norr om Uppsala.

I april stod det klart att det inte blir någon Vansbrosimning i år på grund av coronapandemin. Arrangören bjöd i stället in deltagarna att genomföra tävlingen på eget håll genom initiativet Vansbrosimningen Home Edition.

– Vi tänkte att det var en himla bra idé, säger Irmeli Malm från Uppsala Mastersimklubb som tillsammans med IK Fyris styrde ihop loppet i Långsjön.

Brukar vara galet med folk

24 deltagare simmade de tre kilometrarna. Vanliga Vansbrosimmningen lockar tusentals deltagare varje år.

– I Vansbro är det galet mycket folk. Jag tror maxtaket är 9 000 startande. Det kan vara supertrångt och folk som sparkar till en i trängseln. Det här blir helt annat, säger Irmeli Malm.

Att loppet genomfördes i en sjö istället för en älv är en annan skillnad.

– I Vansbro lotsas man med flytlinor och annat. Här måste man behöva navigera lite mer. Sedan är det ju såklart skillnad i att det är mycket mindre strömt här, säger Johan Molander från IK Fyris Uppsala Triathlon.

Loppet gäller som ett officiellt Vansbrosimningslopp och ingår även i En Svensk Klassiker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.