Heby torg invigs av kommunalrådet Marie Wilén (C). Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Här invigs väg 56 i Heby...

Publicerad

Den ombyggda väg 56 mellan Heby och Tärnsjö invigdes idag med pompa och ståt på torget i Heby. De som ville kunde följa med på en busstur fram och tillbaka till Tärnsjö. Men invigningen i Heby är inte helt okontroversiell.

Den 23,4 kilometer långa sträckningen mellan Heby-Stingtorpet-Tärnsjö har byggts om till en mötesfri väg. Ombyggnationen har kostat runt 320 miljoner kronor att genomföra, och syftet har varit att förbättra säkerheten på sträckan.

Klockan 10 på fredagen hölls Trafikverkets officiella invigning på torget i Heby, där bland annat kommunstyrelsens ordförande Marie Wilén (C) höll tal. Deltog gjorde även tillförordnade landshövdingen i Uppsala län, Johan von Knorring samt Johan Edstav, ordförande i Regionförbundet i Uppsala län.

Läs mer: ...och här invigs vägen i Tärnsjö

– Vägen betyder att vi får en mycket säkrare väg och att vi skyddar grundvattenmagasinet på Enköpingsåsen. Så den är viktig för människor och miljö. Och så gör den att vi kommer närmare de större städerna, säger Marie Wilén (C).

Efter ett framträdande från Heby musikklasser kunde man följa med på en busstur tur och retur till Tärnsjö. Och det var många glada miner efter åkturen.

– Klart den gamla var väldigt vacker, men den här vägen är ju säkrare och tryggare, säger passageraren Gunnel Örström.

Den förbättrade säkerheten var något som uppskattades av busschauffören Erica Andersson.

– Den var väldigt smal den gamla vägen, så det var väldigt olustigt att möta tunga fordon, säger hon.

Även från Tärnsjö kunde man ta en busstur på den nya vägen. Där hölls nämligen en separat invigning som arrangerades av Tärnsjöbor.

Arbetet med att bygga om sträckningen på 56:an inleddes våren 2014 och vägen blev klar åtta månader tidigare än beräknat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer