Cecilia Edbom Blomstrand, biolog vid SGU, på väg att sänka ner undervattenskameran. Med hjälp av bilderna ska man skapa kartor över havsbotten. Foto: Magnus Hellström/SVT

Här kartläggs havsbotten utanför Öregrund

Publicerad

Var kan det finnas höga naturvärden och var finns det tänkbara platser att bygga i kust och hav? Det är frågor Sveriges geologiska undersökning ska ge svar på. Just nu håller SGU på att kartlägga havsbottnarna längs Upplandskusten.

Utanför Öregrund undersöker Sveriges geologiska undersökning nu havsbotten. Undersökningen ingår i en större kartering av havsbottnarna i hela Uppsala läns kustområde.

– Vi samlar in geologiska och biologiska data om havets botten och förvandlar informationen till en karta, säger Finn Baumgartner, statsgeolog och biträdande projektledare vid SGU.

Bygga eller skydda

Syftet är att är skapa underlag för olika myndigheters beslut. Det kan handla om var man kan bygga eller se var skyddsvärda områden för växt- och djurlivet finns 

– Då kan myndigheterna ta bättre beslut om vilka områden man bör skydda eller var man till exempel kan bygga vindkraftverk, säger Finn Baumgartner.

I videon får du se hur man gör för att filma havsbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.