Motormännen: Körkortet har blivit en klassfråga

Uppdaterad
Publicerad

Personer som kommer från en ekonomiskt svagare bakgrund tar körkort i betydligt lägre utsträckning än de med eftergymnasial utbildning. Forskare misstänker nu att körkortet har blivit en klassfråga i Sverige.

Enligt en undersökning från Statistiska centralbyrån har 70 procent av alla svenskar mellan 20 och 29 år körkort. Men 35 procent är siffran för de som bara har gått ut grundskolan.

Bland 29-åriga kvinnor med akademiska studier har sju av tio körkort, men bland dem med enbart grundskoleutbildning är det endast två.

#KÖRKORT

Lägst andel körkort har kvinnor med låg utbildning, som också för födda utomlands. Bland dem har bara en av tio körkort.

Sverige är dyrt

Mellan 15.000-20.000 kronor får de flesta körskoleelever betala innan de får sitt körkort i handen. Det enligt siffror från Statistiska Centralbyrån. Och Sverige är i dag ett av Europas dyraste länder, näst efter Norge och Danmark.

– Det börjar blir en klassfråga i dag, eftersom det är så pass dyrt att ta körkort. Och det behövs också för att ta sig in på arbetsmarknaden där man då också börjar se detta, säger Jon Stenbeck, presschef på Motormännen.

13.000 kronor i Uppsala

I Uppsala får man i genomsnitt betala cirka 13.000 kronor för ett körkort, enligt siffror från Motormännen. Men då ingår oftast bara grundpaketet hos körskolorna. Extra körlektioner och omprov räknas inte med.

– Många har börjat köra mer privat, eller tar körkort för automat, då det blir billigare, säger Ahmed Omaya, utbildningsledare och chef vid Sivia Trafikskola i Uppsala.

Han skulle önska att man kunde ta bort momsen från priset, vilket skulle göra det mycket billigare för alla körskoleelever.

– Då kan man också uppnå en nollvision som vi hoppas på, säger Ahmed.

Privat körning billigare

Emilia Ahlström har precis fått sitt körkort, har betalat 15.000 kronor.

– Jag tror att det är jättebra att hitta en handledare som man kan köra med, för då kan man mängdträna hemma, och det blir billigare, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#KÖRKORT

Mer i ämnet