Här lagas världens bästa lunch

Uppdaterad
Publicerad

Hur lagas världens bästa lunch? Det har de regerande världsmästarna slipat på senaste året. I dag provlagades tävlingsmenyn i Uppsala.

Det svenska laget tog hem VM för kocklandslag i tävlingsklassen ”storkök” för fyra år sedan. Om ett par veckor är det dags för teamet, som består av sex storkökskockar från olika städer, att försöka försvara titeln vid tävlingarna i Luxemburg. Då i konkurrens med kockar från Finland och Danmark men även Thailand och USA.

Det som ska lagas är en trerätterslunch för 150 personer. Råvarorna får kosta max motsvarande 50 kronor per person och temat för året är ”stoppa matsvinnet”.

”Vi använder verkligen allt”

Vad kännetecknar en världsmästarlunch?

– Vi tycker vi har fått till det väldigt bra denna gången med tanke på temat. Vi använder verkligen allt i råvarorna, säger kocken Susanne Strandqvist.

Kan du ge något exempel?

– När vi skalar potatis och andra rotfrukter friterar vi skalen till chips och serverar.

Vill hålla menyn hemlig

I morse var de igång klockan sex för att imitera tävlingsdagen. Precis klockan 11 stod maten framdukad på Segerstedthuset, en av universitetsrestaurangerna i Uppsala.

– Det är bara att köra hårt och sätta upp schema på allt för alla, säger Susanne Strandqvist.

Den exakta menyn vill de hålla lite hemlig för konkurrenterna. Men förrätten var soppa och varmrätterna fisk, kyckling och vegetarisk.

Vilken är din specialitet?

– Det är kycklingen och där tar vi givetvis vara på allt. Skroven kokar vi till fond, kycklinglåren använder vi och gör en kaka av kan man säga och filéerna serveras som de är.

Hur känns det, tar ni hem det VM-titeln igen?

– Ja, det gör vi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.