I klippet kan du se hur de misstänkta gärningsmännen tömmer bedragna äldres konton. Foto: Polisen

Här länsar de äldres konton – polisen varnar för telefonbedragare

Uppdaterad
Publicerad

Uppringarna kan hävda att de ringer från bankens säkerhetsavdelning och får offret att logga in med bankdosa, eller rentav lämna ut kort och kod. Sedan töms kontona – pengar som är svåra att få tillbaka.

– Vi ser en våg av detta just nu, säger utredaren Evelina Nord.

Telefonbedrägerier, så kallad ”vishing”, har senaste åren blivit allt mer förekommande. Och tycks inte få ett stopp. Polisen i Uppsala utreder nu fyra liknande fall – alla riktade mot äldre kvinnor.

I ena fall blev kvinnan lurad att någon försökte ta ett lån i hennes namn, och för att avbryta behövde hon lägga sitt kort och kod i ett kuvert för ”banken” att hämta upp och byta ut. Senare togs det ut 15 000 från hennes kort.

”Pengarna försvinner”

Vid ett annat tillfälle, hos en annan kvinna, användes kortet till att köpa mobiltelefoner för 70 000 kronor.

– Det kan vara upp till 100 000 kronor som försvinner, det beror på hur mycket pengar de äldre har, säger Evelina Nord.

– Pengarna försvinner hos den misstänkte om de har använt sig av en målvakt, då är det svårt. Ibland kan banken ersätta, men det kan man inte räkna med.

Det är långt ifrån första gången det här händer. Borde man inte har lärt sig att inte ge bort kort och uppgifter till okända?

– Man kan tycka det, men jag tror att det är lätt att bli övertalad. De som ringer vet precis vad de ska säga, samtidigt som de gör allt för att stressa målsägaren.

I klippet ovan kan du se när två personer misstänks länsa äldre kvinnors konton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.