Sebastian Rasmusson,Tula Brunåker Stevens från Rosendalsgymnasiet. Foto: SVT Uppsala/Adam Sjöborg

Här presenterar ungdomarna lösningar åt politikerna

Uppdaterad
Publicerad

En turnerande workshop med fokus på hållbarhet kom till Uppsala i veckan. Gymnasieungdomar fick arbeta fram förslag på hur man bör motarbeta psykisk ohälsa bland unga. Dessa förslag fick de sedan presentera direkt för en jury bestående av lokala politiker och tjänstemän.

Stor iver råder kring det runda bordet i Uppsala Science park. Det är snart dags för elever på Rosendalsgymnasiet att presentera sitt arbete inför en jury. Sebastian Rasmusson och Tula Brunåker Stevens är två av eleverna i denna arbetsgrupp.

Detta är en del av en nationell satsning som går under namnet Sustainability hackathon och arrangeras av We_change. Workshops ordnas för gymnasieelever med målsättningen att låta ungdomarna fördjupa sig i aktuella hållbarhetsfrågor. De får sedan presentera förslag på lösningar direkt till lokala politiker och tjänstemän som bedömer resultaten. Under torsdagen var det Uppsalas tur.

Ungas förslag till beslut

– Tävlingen är sekundär. Vår främsta målsättning är att skapa en mötesplats där ungdomar tar fram lösningar som de får presentera för våra politiker – och inte tvärt om som det annars ofta är, säger Rebecca Bergman, projektledare på We_change.

Hon är övertygad om att ungdomarnas åsikter tas på allvar av politikerna.

– Absolut. Vi har sett exempel på hur ungdomarnas åsikter har resulterat i klubbade beslut, säger hon.

Så vilka förändringar föreslås? I gruppen som Sebastian och Tula medverkar i lyfter man bland annat behovet av fler kuratorer, samt kostnadsfria fritidsaktiviteter för unga.

I klippet berättar de mer om hur de ser på den psykiska ohälsan bland unga i länet.

Sustainability hackathon

Eventet går under namnet Sustainability hackathon och arrangeras av We_change, som är en del av Fryshuset. Valet av ämne utgår från FN:s globala mål för hållbar utveckling (Agenda 2030) och i Uppsala valdes inriktningen psykisk ohälsa bland unga.

Totalt besöks åtta städer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.