Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här släpps camping-uttern ut i det fria igen Foto: Skansen/SVT

Här släpps camping-uttern ut i det fria igen

Uppdaterad
Publicerad

I somras var uttern vilsen och rädd när den gick runt och förbryllade campinggäster i Berkinge. Nu är mårddjuret, som har vuxit på sig, färdigrehabiliterad och redo för det vilda. I helgen släpptes den ut igen.

Det var i månadsskiftet juni/juli som campinggäster stötte på den närgångna uttern i Berkinge, väster om Forsmark.

– Han är hur tam som helst och kommer in i receptionen och springer runt överallt. Han kunde komma fram och springa runt fötterna på en. Ibland sov han under kylarna, sade campingägaren Benny Djurstedt då.

Uttern var vilsen då den hade blivit utan sin mamma. Länsstyrelsen och Naturvårdsverket kontaktades – och uppmanade till att lämna uttern i fred. Men den fortsatte att röra sig i och runt campingområdet. Slutligen togs kontakt med Skansen som hämtade in uttern för rehabilitering.

– Jag har svårt att tro att den skulle hitta mat, eftersom den är lite för ung för att klara sig helt själv. De behöver hjälp när de är så små, sade Therese Andersson, djurvårdare på Skansen, då.

Släpptes ut i Norduppland

Den gångna helgen fick sagan ett lyckligt slut. Efter några månader av rehabilitering förpassades återigen uttern till det vilda. Den släpptes ut, inte långt ifrån där den hittades, i Norduppland.

Finns det inte risk för att den återvänder till campingen?

– Det kommer den inte att göra. Då var den moderlös, desperat och förvirrad. Nu är den stor och kan få tag på mat själv och därför finns det ingen anledning för den att söka upp människor, säger Linda Törngren, chef på Skansens djurvårdsenhet.

Djurvårdaren Therese Andersson är en av dem som tagit hand om uttern. Hon var även med och släppte ut den.

– Först var uttern lite skeptisk – men efter ett tag simmade hon iväg. Det känns kul att hon fick återgå till det vilda, berättar Therese.

Spana in klippet för att se när uttern förpassas ut i friheten igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer