De områden med störst smittspridning, är också de områden där minst andel vaccinerat sig. I klippet hör du mer om vad man gör åt det. Foto: Region Uppsala/SVT

Så är vaccinationsviljan i Uppsala – stor skillnad mellan stadsdelar

Uppdaterad
Publicerad

Färsk statistik från Region Uppsala visar att viljan att vaccinera sig skiljer sig stort mellan olika stadsdelar. Medan de flesta i centrala Svartbäcken och Ärna tagit vaccinet, har var fjärde i norra Gottsunda och södra Kvarngärdet skippat det.

– Det kan bero på att vi inte nått fram med informationen tillräckligt bra, säger Margareta Öhrvall, vaccinationssamordnare.

Den nya statistiken visar vaccineringens genomslag i samtliga stadsdelar i Uppsala. Områdena med minst vaccinationsvilja är södra Kvarngärdet och norra Gottsunda där 73 drygt procent av alla som är 65 år och äldre har fått en dos. Områdena där flest är vaccinerade i samma åldersgrupp är Ärna och centrala Svartbäcken, där cirka 97 procent har fått sin första dos.

– Även 73 procent är en förhållandevis hög täckning, säger Margareta Öhrvall.

Coronaviruset i Uppsala

Regionen bland de bästa i landet

Totalt inom Region Uppsala har 92 procent av befolkningen i åldersgruppen 65 år och äldre blivit vaccinerade, vilket är en av de högsta siffrorna  i landet. Regionen tror att systemet med förbokade tider till de som ska vaccineras är en anledning till varför det gått så bra.

– Nu kommer vi att analysera siffrorna närmare för att se om vi behöver göra något ytterligare för att öka vaccinationstäckningen, säger Margareta Öhrvall.

Hör i klippet nedan vad Kvarngärdesbor hade att säga.

Mer om vaccinationsviljan

Andel invånare över 65 år som vaccinerats:

Stadsdelar med högst täckning:

1. Ärna: 97,7%

2. Centrala Svartbäcken: 97,5%

3. Börje: 96,6%

Stadsdelar med lägst täckning:

1. Norra Gottsunda: 73,4%

2. Södra Kvarngärdet: 73,9%

3. Djäknegatan: 76,9%

Uppsala län:

Östhammar: 93,8%

Tierp: 93,1%

Heby: 92,2%

Älvkarleby: 92,2%

Enköping: 91,7%

Knivsta: 91,4%

Håbo: 90,7%

Uppsala: 90,5%

Källa: Region Uppsala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet