Här svarar Ygeman på poliskritiken

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken växer ytterligare mot polismyndighetens omorganisation. En av Sveriges främste polisforskare, aktiv vid Uppsala universitet, ställer sig nu bakom kritiken som framförts av Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström. Men kritiken avfärdas av ansvarig minister Anders Ygeman (S).

– Att det var just Christer Nordström som sa sådär gör så att man måste lyssna extra noga och tänka efter. Han är noggrann, han förhastar sig inte och det han säger brukar det ligga något i, säger professorn i rättsvetenskap Bo Wennström.

LÄS MER: Polisveteranens larm: ”Kåren i förfall”

Bo Wennström är professor i rättsvetenskap vid Uppsala universitet med många års erfarenhet av polisforskning. Han menar, likt Christer Nordström, att omorganisationen genomfördes för snabbt och för omfattande.

– Man öppnade alla kranar i huset och hade ingen fast punkt kvar. Allt ställdes på ända från en dag till en annan. Det går emot alla manualer i omorganisation. Och om man ska vara drastiskt så kan man säga att vi är på väg mot ett stup nu, säger Bo Wennström.

Många utmaningar

Övertidsuttaget inom Polismyndigheten i dag har ökat kraftigt. Allt fler poliser under 40 år säger också upp sig. Och den så kallade uppklarningsprocenten är den lägsta på 16 år visar siffror från Polismydigheten. Men enligt ansvarig minister Anders Ygeman (S) är just ordet ”kris” något överilat.

– Vi har en fungerande polismyndighet, men däremot borde vi kunna förvänta oss mer av den med tanke på de skattemedel som tillförs. Det finns många poliser som jobbar hårt och försöker ta sitt ansvar. Nu är det upp till organisationen att lyckas uppnå de mål som riksdag och regering varit överens om och ålagt dem, säger Anders Ygeman (S).

LÄS MER: Övertiden sliter på polisanställda

LÄS MER: Lämnade barn hos missbrukare på grund av underbemanning

”Organisationen är felutformad”

Men enligt Bo Wennström är just väntan och tålamod inte lösningen på problemen då myndigheten är felutformad i grunden.

– När man utformade organisationen tog man inte hänsyn till kärnverksamheten. Det finns en inneboende krock i organisationen som den ser ut nu, och det polisiära har fått stå tillbaka mot andra värden.

Som vad?

– Som företagsstyrning, management och human-resources och så.

– Det är viktigt att vi tar all kritik vi får allvarligt och ser över vad vi kan göra. Men sen är det viktigt att komma ihåg att ändamålet med den nya organisationen var inte att få den exakt enligt schemat utan det är förstås att få en bra och fungerande polismyndighet, säger Anders Ygeman (S).

LÄS MER: Götblads svar på hårda poliskritiken: ”Vill mana till tålamod”

LÄS MER: Löfven: ”Ingen poliskris”

Utvärdering väntas

I oktober väntas regeringen få resultatet av den utvärdering av omorganisationen som statskontoret har fått i uppdrag att göra, och samtidigt har polisledningen begärt att få ytterligare 3.300 poliser – men enligt Bo Wennström räcker inte bara lite tillförda resurser.

– Det krävs ett helt omtag. Det som sker nu är inte någon lönerörelse eller lite missnöje. Det som sker nu är en rejäl kris, säger Bo Wennström.

LÄS MER: Polisförbundet: ”Christer Nordström har rätt”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

POLISKRISEN I UPPSALA

Mer i ämnet