I dragrammet längre ned i artikeln kan du se var länsborna tror att de har smittats. Foto: SVT/TT

Här tror sig länsborna ha blivit smittade

Uppdaterad
Publicerad

Nästan lika många tror sig smittade av coronaviruset på privata träffar – som om man slår ihop arbete och utbildning. Det visar en analys av smittspårningen i Uppsala län. Därefter är de vanligaste platserna krogen eller hemmet.

– Vi är oroliga för lönehelgen och halloween. Vi vill verkligen nå ut med att det är viktigt att man inte går ut och träffas i stora sammanhang och att man måste vara försiktig även på fritiden, säger Mats Martinell, medicinskt ledningsansvarig för provtagningen vid Region Uppsala.

– Vi hoppas att de här siffrorna här ska väcka folk från coronatrötthet och att de ska förstå att de kan påverka och att vi måste anstränga oss för att stoppa smittspridningen i Uppsala län.

Coronaviruset i Uppsala

Datan bygger på vad hundratals personer som testats positivt för coronaviruset berättat för smittspårarna under veckorna 39-42, alltså från slutet av september till och med förra veckan.

De har fått frågan om var de själva tror att de smittats. Därmed baserar sig statistiken på en uppfattning och inte var man vetenskapligt bevisat har smittats. Statstiken tas fram i samarbete med Uppsala universitet inom ramen för forskningsprojektet Crush covid.

Befarar stegringar efter lönehelg

När man analyserat datan från smittspårningen framträder ett mönster. Diagrammen över var man tror sig blivit smittad ser olika ut för olika veckor. Man ser ett tydligt samband mellan universitetens insparksfester i september och även lönehelgen.

– Stegringen i Uppsala kom i början av oktober och det stämde tidsmässigt med det som skedde innan. När folk har ett annat beteende – får vi fler positiva fall. Vi vill inte ha en liknande topp vid varje lönehelg, säger Mats Martinell.

Den 20 oktober gick Folkhälsomyndigheten och Region Uppsala ut med nya striktare råd för Uppsalaregionen, bland annat att man ska arbeta hemifrån i största möjliga mån – och undvika fysisk kontakt med alla man inte bor med.

Har dessa siffror påverkat råden som kom i veckan?

– Vi har delat informationen med smittskyddsenheten, men hur stor påverkan de haft kan jag inte svara på, säger Mats Martinell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet