Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är bussen där förarna flesta gånger upptäcker resenärer som inte betalar för sig, och trycker på ”ej betalt”-knappen. SVT åkte med bussen och pratade plankning med resenärerna. Foto: SVT

Tre frågor om: Så ser resenärerna på plankning

Publicerad

114 000 gånger har busschaufförerna tryckt på ”ej betalat”-knappen på UL:s bussar, från det att funktionen installerades i fordonen i oktober förra året. Var femte knapptryckning hittills har skett på linje 3 mellan Gottsunda och Nyby.

Det här visar Upplands lokaltrafiks egen statistik som SVT Nyheter Uppsala har tagit del av. Linje tre står för en femtedel av alla gånger som chaufförerna upptäckt och tryckt på knappen för ej betalat.

Totalt handlar det om drygt 24 000 knapptryckningar under perioden oktober förra året till och med maj i år. Linje 3 har hittills legat i topp varje månad sedan mätningarna infördes.

Linjerna som är extra drabbade

SVT satte sig på linje 3 mot Gottsunda centrum och pratade plankning med resenärerna. Se mer i klippet ovan.

Andra linjer med förhållandevis många knapptryckningar är linje 5, 7, 4 och linje 1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer