Kalle och Kåge gör sin första sommar i Uppsala kommuns tjänst. Foto: SVT Uppsala/Adam Sjöborg

Gröna gnäggande gräsklippare gör sin första sommar

Uppdaterad
Publicerad

Många hektar gräs klipps runt om i Uppsala med hjälp av brukshästarna Kalle och Kåge.

– De är bättre än maskiner och gör människor glada, menar Hans Sidbäck.

På en äng bredvid den vältrafikerade Dag Hammarskjölds väg vandrar två svenska brukshästar fram med en påkopplad slåttermaskin. De klipper gräset åt Uppsala kommun, men det är Hans Sidbäck som äger hästarna – och håller i tyglarna.

Detta är första sommaren som hästarna Kalle och Kåge arbetar med gräsklippning då deras föregångare har pensionerats. Både Hans Sidbäck och omgivningen verkar nöjda med deras insats.

– Jag är mycket nöjd. Och vi får några hundra tummen upp om dagen, säger han med ett skratt.

Tillsammans med sin äldsta son, Kimmo Sidbäck, klipper de ängen genom att köra runt i jämna kvadrater.

Innan gräset kan bli klippt måste ena skon bytas. Foto: SVT Uppsala/Adam Sjöborg

Skobyte på gräsklippare

Kalles ena hästsko sitter löst och Kimmo Sidbäck skyndar iväg för att hämta verktygslådan.

– Hade det varit en maskin som hade gått sönder så hade vi fått åka till verkstaden, säger Hans Sidbäck medan han fäster skon. Snart kan deras arbete fortsätta och ett nytt varv påbörjas.

Hans Sidbäck berättar att området som de ska klippa mellan Dag Hammarskjölds väg och Pollacksbacken är ungefär sexton hektar stort.

– Vilket kommer ta oss knappt två veckor att klippa, säger han.

Hans Sidbäck och hans hästar Kalle och Kåge ser till att Uppsals gräsområden blir klippt. Foto: SVT Uppsala/Adam Sjöborg

När det är klart tar de sig till nästa grönområde i Uppsala för att börja arbetet där. Kanske får då nya människor chansen att stanna till och njuta av synen av trions hantverk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.