Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I slutet av februari 2020 restes ett provtagningstält utanför infektionskliniken. I klippet hör du regionansvariga förneka att att penningdiskussioner fördröjde breddad testning. Foto: TT

Region Uppsala väntade med att masstesta – tills pengarna kom

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valkompass

Coronakommissionen har varit starkt kritisk till att diskussion om ansvar och pengar fördröjde masstestning till att efter första vågen var över. SVT har tittat närmare på vad som hände i Uppsala – och hur mycket regionen tjänat på testerna.

Enligt ett enkätsvar till coronakommissionen som SVT Nyheter Uppsala och SVT:s Uppdrag granskning tagit del av – var ersättningsfrågan en av de saker som Region Uppsala angav som skäl för att en bredare testning dröjde våren 2020:

  • Ersättning och finansiering av testning/uppskalning av testning oklar (april-maj)
  • Riktlinjer från FHM om att skala upp testningen saknades (jan-maj)
  • Labbkapacitet (jan-maj)
  • Skyddsutrustning för provtagande personal (jan-mars)

Man skriver också i fritext:

”[...] tydligt att de ekonomiska förutsättningarna varit avgörande för att få verkstad i regionerna.”

Hallengren: ”Öka takten”

Regeringen har sedan mars 2020 ändå sagt att man skulle ta kostnaderna för att hantera pandemin. Men det gick långsamt för regionerna att skala upp, vilket fick socialminister Lena Hallengren att ryta ifrån i början av maj 2020.

Regionerna måste öka takten för testningen, sa hon då.

Den 4 juni 2020 stod det klart att regeringen avsatt flera miljarder för testning.

Den 5 juni 2020 utsågs en testningsansvarig i Region Uppsala och högst ansvarig politiker Emelie Orring säger då i ett pressmeddelande:

– Vi förutsätter att vi kommer att få alla våra kostnader täckta, även för uppbyggnaden av organisationen. Vi utser en testningansvarig redan nu, så att vi snabbt kan komma vidare i arbetet när överenskommelsen är löst.

Den 11 juni undertecknades avtalet mellan staten och SKR, Sveriges kommuner och regioner, om 1400 kronor/utfört test.

Skalade upp i juni

Region Uppsala fattade sen beslut om att erbjuda alla med symptom testning från 17 juni 2020. Efter det ökade antalet utförda tester rejält.

Högst ansvarig politiker Emelie Orring (M) och hälso- och sjukvårdsdirektören Mikael Köhler, hävdar i dag att anledningen till att man skalade upp just vid den tiden inte var att man fått svart på vitt om ersättning.

Utan att orsaken var att Folkhälsomyndigheten tydligt skrivit att alla med symptom skulle testas – och att det först var då som regionen var redo med skyddsutrustning, personal för provtagning, analyskapacitet och datasystem för att skicka ut provsvar.

– Det var först då vi hade hela kedjan på plats, säger Mikael Köhler.

Tjänade 78 miljoner

Region Uppsalas tester beräknar de har kostat omkring 1100 kronor/test att göra, vilket enligt regionen gett ett överskott 2020-2021 på 78 miljoner kronor.

Chefen för infektionskliniken vid Akademiska sjukhuset, Fredrik Sund, var tidigt för ökad testning.

– Min åsikt har ju varit att vi borde satsat mycket tidigare för en mycket större central testning. Jag tror vi hade behövt en större central funktion som skulle styrt mer.

Se mer i veckans avsnitt av Uppdrag granskning – Regionlotteriet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regionvalet 2022 Uppsala

Mer i ämnet