Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: möt en av hedersdoktorerna Foto: SVT/Maria Loewen

Nu har Agnes Wold blivit hedersdoktor – firades med salut

Uppdaterad
Publicerad

I dag hyllas Uppsala universitets nya doktorer med saluter och festligeheter. För första gången sedan pandemin utses även hedersdoktorer.

Under fredagen pågår Uppsala universitets promotion av doktorer och hedersdoktorer.

Redan klockan sju på morgonen avfyrades kanoner vid slottet, något som hördes över hela Uppsala. Klockan åtta var det sedan klockringning i domkyrkan.

Professor Agnes Wold

Totalt utnämns 24 hedersdoktorer. Bland dem finns Agnes Wold som är professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet samt överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Hon har vuxit upp i Uppsala och är en av de nio nya hedersdoktorerna vid teknisk-naturvetenskapliga fakulteten.

– Det blir bal på slottet i kväll, säger hon.

Hör Agnes Wold berätta om sin dag i videon.

Agnes Wold

Agnes Wold är född 7 januari född 1955 i Uppsala. Hon är specialiserad på tarmens normala bakterieflora och dess interaktion med immunsystemet, särskilt allergier och inflammatoriska tarmsjukdomar.

Hon är även verksam i olika medier och debatterar ofta om vanliga hälsomyter. Hon hörs just nu i en P4-podd, ”Fråga Agnes Wold”, tillsammans med Christer Lundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.