Vilsna bin slog sig tillfälligt ned i en blomkruka framför en butik på Drottninggatan. I klippet ovan kan du se när svärmfångaren fångar svärmen. Foto: SVT

Hemlös drottning skapade bi-syssla i fredags(s)värmen

Uppdaterad
Publicerad

Under eftermiddagen fick en butik i Uppsala akut ringa in en svärmfångare för att fånga en en vilsen bisvärm.

– Jag förstod först inte vad som flög runt. Det var massor, känns som tusentals, säger en av de anställda i butiken.

Tusentals vilsna bin slog sig under fredagen ner i en blomkruka utanför en butik på Drottinggatan i Uppsala. Enligt anställda i butiken hade svärmen färdats längs med Drottninggatan under eftermiddagen men de valde till slut att slå sig ned i en blomkruka framför butiken. Förvirringen var total och för att kunna återuppta handeln var personalen tvungna att akut kontakta en svärmfångare. Och det föll på biodlare Jörgen Kjeldgård att fånga in svärmen.

– Det viktigaste nu är att fånga svärmen så folk inte blir stuckna, säger Jörgen Kjeldgård.

Är svärmen farlig?

– Ja de kan stickas och de kan vara farliga om man är allergisk.

Varför svärmar de här?

– Det vet man inte, det kan vara så att det är någon som har bin i närheten. Ibland när det blir en ny drottning då slängs den gamla drottningen ut. Då tar hon med sig hälften av kupan och svärmar, ofta ganska nära den gamla kupan. Där väntar de tills de hittar ett bra ställe att bosätta sig på. Om man bara väntar så kanske de är borta i morgon.

Blomkrukan framför butiken blev ett tillfälligt stopp för svärmen. Foto: SVT

Bina skapade mycket uppståndelse längs Uppsalas paradgata. Många människor stannade till för att titta och fota. Bilarna valde också att sakta ned, inte minst med tanke på de människor som till och från stod mitt ute i gatan – på väl avstånd från den svärmande svärmen.

– Jag förstod först inte vad som flög runt. Det var massor, känns som tusentals, säger en av de anställda i butiken.

Vad gör du med svärmen när du har fångat in den?

– Det får jag ta ställning till när jag har fångat in dem, säger Jörgen Kjeldgård.

Du slänger dem inte ?

– Nej, det är bra med bin så det kan bli så mycket pollinering som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.