Foto: TT

Hemtjänsten trotsar alla väder

Uppdaterad
Publicerad

Halt och snömodd kan ställa till det för bussar och bilar ute på vägarna, men inget som hindrar hemtjänstens personal i länet.

– Bussarna står still, men hemtjänsten åker ut i alla lägen, säger verksamhetschefen Veronika Lundblad, på Östra landsbygdens hemtjänst i Uppsala.

Nattens snöfall och morgonens plusgrader bjöd på slirigt och halt väglag på sina håll. För hemtjänstens del så har den senaste tidens väderomslag inte gjort någon större skillnad för personalen att ta sig fram till kunderna.

– Oftast funkar det bra. De tar sig fram både på cykel och med bil. Personalen verkar inte uppleva att det är bökigt. De brukar vara snabba på att skotta här, säger Anna Hellström som är verksamhetschef på hemtjänsten i Tierps kommun.

På Svartbäcken och Gottsundas hemtjänst i Uppsala så har man nära till kunderna och upplever inte att snömoddet varit något större problem.

Vana på landet

– Jag har varit lite orolig, men vi tar oss inte så långa sträckor, säger Janette Olofsson, verksamhetschef.

– Personalen är ju rätt vana vid att ställa om när det är olika vädertyper. Vi har dubbdäck på cyklarna och på bilarna, säger verksamhetschefen vid Gottsunda och Vaksalas hemvård.

På Östra landsbygdens hemvårdsavdelning, som oftast åker längre sträckor, så är man stolt över sin personal.

– De är ett gäng hjältar som är därute. Personalens säkerhet har hög prioritet, så när det är sådant här väder får man ta det lite lugnare. Bussarna står still, men hemtjänsten åker ut i alla lägen, säger verksamhetschefen Veronika Lundblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.