Henrik Stålhandske från Storholmens vikingaby hoppas att de ska få igång verksamheten under sommaren. Foto: Viking Heart MagazineVisa alla (2)
Visa alla (2)

Henrik Schyffert kommer till vikingabyns undsättning

Uppdaterad
Publicerad

I torsdags kom mardrömsbeskedet för Storholmens vikingaby, Storhuset hade bränts ner till grunden. Men nu ser turen ut att ha återvänt.

Storholmens vikingaby har nämligen fått oväntad hjälp från en vikingavän. Komikern Henrik Schyffert som deltog i vikingabyns nationaldagsfirande i år har nämligen bestämt sig för att efterskänka det gage han skulle ha fått för insatsen.

– Det är 30.000 plus moms, så det är ett fint plåster på såren, berättar Henrik Stålhandske som är en av stiftarna till Storholmens vikingaby.

”Det var asmysigt”

– På nationaldagen så var jag inbjuden att tala på Storholmen i Norrtälje. Det är ett friluftsmuseum som jobbar jättehårt för att tvätta bort rasiststämpeln från vikingavärlden. Det var asmysigt och hur trevliga och snälla människor som helst jobbade volontärt där och hade fixat en jättefin dag för mångfald och mot främlingsfientlighet. Nu hör jag att några idioter har bränt ner deras största hus och att polisen utreder det som mordbrand. Blir. Så. Trött. Och. Arg.

Så skriver Henrik Schyffert i ett inlägg på sociala medier, där han även uppmuntrar andra att visa sitt stöd för vikingabyn.

Läs mer: Branden misstänks vara anlagd

Rörda över engagemanget

Och den kände komikern är inte den ende som ställt upp för Storholmen efter branden. Henrik Stålhandske som varit engagerad i byn i över tolv år berättar att väldigt många har hört av sig och erbjudit hjälp.

– Jag känner mig rörd över människors engagemang.

Hur branden startade är ännu okänt, men polisen utesluter inte att den kan vara anlagd och rubricerar därför händelsen som mordbrand.

Hela utställningen förstördes

Det var byns storhus som brann ner till grunden i torsdagens brand.

– Vi är försäkrade, men det var mycket som förstördes i branden. I storhuset hade vi hela vår vikingautställning och även många medlemmars privata vikingagrejer. Dessutom brann vårt kök ner.

Och det ställer till det inför sommarens aktiviteter. I juli var det nämligen tänkt att ett 50-tal volontärer skulle komma för att leva och jobba i byn.

– Vi har vikingar som kommer från hela världen, men nu blir det svårt för oss att kunna ge dem mat. Men vi hoppas kunna lösa det, säger Henrik Stålhandske.

Jobbar för mångfald

Storholmens vikingaby har lagt ett stort fokus vid mångfaldsarbete och det var just det som imponerade på Henrik Schyffert.

– Vårt främsta mål är att förmedla historia. Många försöker använda vikingar som en rasistisk symbol, men inget kunde vara mer fel. Vikingarna var otroligt internationella och reste väldigt mycket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer