Foto: SVT/David Forsell

Blågrön konstellation i Tierp: ”Ett historiskt förslag”

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterade kommunalråden Sara Sjödal (C) och Jenny Lundström (MP) deras förslag till ett nytt styre i Tierp – en blågrön konstellation.

När valresultaten räknats klart så framgick det att Alliansen blev det största blocket med 21 mandat mot de rödgrönas 20. Tidigare har Socialdemokraterna under lång tid styrt i Tierp, men nu verkar den tiden vara förbi. Ett blocköverskridande samarbete mellan Alliansen och Miljöparitet presenterades under måndagen.

– Vi behöver stärka oss, och då såg vi att Miljöpartiet skulle vara ett alternativ, eftersom Centerpartiet och Miljöpartiet ligger nära varandra lokalt, vi har områden där vi är överens och det bygger vi samarbetet på säger kommunalrådet Sara Sjödal (C).

Hur tänker ni kring era alliansväljare som röstat för ett alliansstyre?

– Det gäller att göra det bästa av situationen. Vi har den här situationen där vi vara tvungna att stärka våra mandat för att kunna få fram våra frågor.

Hur länge har ni pratat med Miljöpartiet om ett samarbete?

– Det har vi gjort i ett par veckor, redan i de första sonderingarna efter valresultaten, säger Sara Sjödal (C).

”Handlar inte om att vi stöttar någon”

Sara Sjödal (C) berättar att det rör sig om ett regelrätt samarbete och att det inte handlar om att någon stöttar någon.

– Det handlar inte om någon stöttar någon, Vi tar ansvar och spelar ideér tillsammans, det krävs om vi ska kunna komma fram till något, säger hon.

Hur ser resten av Alliansen på det här?

– Vi är positivt inställda till det här. Ett alliansstyre hade vart tvungna att förhandla i varje fråga, nu har vi ett samarbete som kan hjälpa oss. Det är ett historiskt förslag.

”Förändrar inte det politiska läget”

Sverigedemokraternas gruppledare Joakim Larsson (SD) menar att den blågröna konstellationen inte kommer påverka det politiska läget.

– Samarbetet förändrar inte det politiska läget i Tierps kommun eftersom Alliansen plus Miljöpartiet fortfarande inte har majoritet i kommunfullmäktige. Det betyder att man kommer att behöva söka stöd för sin politik, sådan den nu är, i vilket fall som helst, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer