Ny forskning från Uppsala universitet visar att hundägare mår bättre. Foto: TT

Studie: Patienter med hund lever längre efter hjärtinfarkt

Uppdaterad
Publicerad

Är du hundägare? Då kan du må bättre efter en hjärtinfarkt eller stroke än om du inte skulle ha en hund. Det menar forskare vid Uppsala universitet. Resultaten av en ny studie visar att de patienter som äger en hund löpte lägre risk att dö under uppföljningen, än de patienter som inte har en.

Det har tidigare gjorts studier vid Uppsala universitet från samma forskningsgrupp som gjordes under 2017 som påvisat att personer som har hund i Sverige mår bättre.

I den senaste studien använde forskarna sig av information från det svenska Patientregistret tillsammans med Jordbruksverkets hundägarregister och Svenska Kennelklubbens register för att ta reda på om hundägande spelade någon roll för överlevnaden hos personer som haft en hjärtinfarkt eller stroke.

Information om alla patienter mellan 40 och 85 år som har haft en stroke eller hjärtattack mellan 2001 och 2012 ingick i materialet.

Ensamstående påverkades starkast

Utifrån den insamlande informationen kunde forskarna se att hundägande hade ett samband med bättre överlevnad i båda patientgruppena. Den grupp som påverkades starkast var ensamstående hjärtinfarktspatienter. Där löpte hundägarna 33 procent lägre risk att dö under uppföljningen än de ensamstående patienter som inte hade hund.

”Hund bra motivation för fysisk aktivitet”

– Vi vet att social isolering och ensamhet är en stark riskfaktor för sämre hälsa och tidigare död. Tidigare studier har visat att hundägare upplever mindre social isolering och har mer interaktion med andra människor. Att ha hund är också en bra motivation för fysisk aktivitet, en viktig faktor i rehabilitering och välmående, säger Tove Fall, veterinär och professor i molekylär epidemiologi vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet som lett studien i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.