Toppjurist misstänks ha våldtagit student – häktas

Uppdaterad
Publicerad

Toppjuristen misstänks ha våldtagit en ung kvinnlig student under julhelgen. Nu häktas han på sannolika skäl misstänkt för brottet.

– Hon har haft ett stort förtroende för honom, säger kvinnans målsägandebiträde Clea Sangborn.

Mannen greps och anhölls tidigt i måndags. På torsdagen häktades han på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt efter en runt tre timmar lång förhandling i Uppsala tingsrätt.

Den misstänkte juristen har haft en rad höga poster inom rättsväsendet och har fortfarande en position inom en tung rättslig institution.

Mannen nekar till brott och menar att inget har skett mot målsägandens vilja, meddelar hans advokat Ola Salomonsson.

– Han förnekar det här som påstås, det är inte riktiga uppgifter. Han har också en berättelse och om man adderar den berättelsen så får man en annan bild. Min klient har på ett mycket tydligt sätt förnekat det här och förklarat det på ett bra sätt.

– Jag delar inte tingsrättens bedömning om att det föreligger sannolika skäl eller häktningsgrund, vi kommer att överklaga tingsrättens beslut om häktning,

Vilka skäl?

– Jag vill inte gå in på det. Men det är icke häktningsgrund.

Varför tog det så lång tid idag?

– Vi hade en lång redovisning från åklagaren och en lång svarsberättelse från oss. Det är inget konstigt som har hänt.

Det lät som att han suckade när beskedet kom?

– Det kan vara så att han inte hade förväntat sig den här utgången. Men jag tycker att han har hanterat det här väldigt väl, han hanterar det bra. Han är saklig och god, men det är som för alla andra som blir häktade, det känns.

Blev en mentor

Kvinnan som anmälde brottet är en betydligt yngre student.

– De har fått kontakt genom att hon har frågat honom om juridikfrågor. Hon har sett upp till honom, säger målsägandebiträdet Clea Sangborn.

Relationen växte sedan och mannen ska ha blivit något av en mentor för kvinnan, enligt målsägandebiträdet.

– Han gav sig själv epitetet ”bonuspappa” eller ”extrapappa” för henne. De har pratat om livsfrågor och han har peppat henne med plugget, som en farbror gör för en ung flicka, säger Clea Sangborn.

”Försökte säga ifrån”

De ska endast ha träffats några enstaka gånger innan mannen bjöd hem kvinnan under julhelgen. Enligt målsägandebiträdet uppger kvinnan att hon blev berusad och ”däckade”.

– När hon vaknar förgriper han sig på henne. Hon försöker säga ifrån, säger Clea Sangborn.

Vet du mer om detta? Tipsa SVT Nyheters granskande reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.