Personal utan symptom kan ha smittat äldre

Uppdaterad
Publicerad

Höganäs äldreboende i centrala Uppsala stack ut på ett positivt sätt med sitt enda fall av covid-smitta. Men nu har smittan tagit sig in och under kort tid hittats hos tio boende.

Den 12 januari kom svaret på ett covid-test. En boende på Höganäs vård- och omsorgsboende hade smittats av covid-19.

– Det började med ett fall – men sedan dess har vi haft en otroligt snabb smittspridning. På en vecka gick vi från ett fall till tio, säger Johanna Rehn, verksamhetschef på boendet.

Coronaviruset i Uppsala

Totalt finns 50 platser på Höganäs och hittills har alltså var femte boende smittats av viruset.

Smittade – men symptomfria

Det finns inga säkra uppgifter om hur smittan tog sig in. Men smittspårningen och testerna visade på en utbredd smitta hos personalen.

Ett drygt tiotal av de 75 personer som är fast anställda, eller timvikarier, hade covid.

– Av dem är det ganska många som inte har haft några symptom. Det kan förklara en del i att smittspridningen har gått så fort, säger Johanna Rehn.

Hade fått första dosen

Några, men inte alla smittade äldre, hade fått den första dosen av två mot covid-19.

Men Johanna Rehn ser inga särskilda samband mellan just vaccinationstillfället och att viruset förts över från en person till en annan.

– Inget alls faktiskt. Det är vår egen personal som har vaccinerat de boende. Och vår personal har vaccinerats av vårdcentralen som har följt alla skyddsrutiner.

Ingen av de som nu smittats har avlidit av covid -19.

Hör mer om läget på Höganäs äldreboende i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet