Ekonomin i familjen spelar stor roll för vem som stannar hemma med barnet. Foto: Jessica Gow/TT

Högre föräldrapenning för kvinnor gav mindre jämställt uttag

Uppdaterad
Publicerad

Att skaffa sina barn tätt, det kan man tjäna på. Och det gäller främst kvinnan i familjen som tjänar mest på att stanna hemma längre. Det visar en ny rapport från Uppsala Universitet.

Det är den så kallade snabbhetspremien i föräldraförsäkringen som ger kvinnor högre föräldrapenning. Fem kronor mer per dag för mammor leder till att kvinnor tar ut cirka 2,5 dag mer ledighet medan männen tar ut 2 dagar mindre.

– Jag tolkar det som en stark effekt som visar att ekonomi spelar stor roll för fördelningen av föräldraledigheten, säger Ylva Moberg som gjort studien vid Uppsala Center for Labor Studies.

Får behålla samma ersättningsnivå

Den som skaffar barn inom höst 2,5 år efter det första barnet får alltså behålla samma föräldrapenning som man hade under den första ledigheten. Det här gynnar främst deltidsarbetande kvinnor då männen oftast fortsätter med sina heltidsarbeten även när barnet fötts.

Resultatet i studien, gäller dock bara den betalda ledigheten. Hur den totala tiden hemma påverkas, med så kallade betalda dagar, är inte känt. Rapporten konstaterar däremot att mäns föräldraledighet influeras mycket av hur villkoren ser ut för mamman.

– Förändras förutsättningarna för henne påverkas även pappan. Det verkar som att föräldrarna tar sitt beslut tillsammans, eller att mannens uttag påverkas av kvinnans val, säger Ylva Moberg.

Regeln med snabbhetspremien infördes på 80-talet för att förbättra ekonomin hos familjer som får barn tätt. Tidigare studier har visat på att regeln leder till att många skaffar barn tätare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.