Högsta domstolen friar hivsmittad som haft oskyddat sex

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen friar en hivsmittad man från brottsrubriceringen framkallande av fara för annan, trots att han hade oskyddat sex. Domstolen skriver att risken för smittoöverföring har varit minimal, eftersom den hivsmittade personen tog sina mediciner.

Den hivsmittade mannen från Uppsala åtalades för att han vid två tillfällen haft oskyddat sex med en person. Enligt åtalet skulle han därför ha framkallat fara för annan.

Både tingsrätten och hovrätten har prövat fallet och friat den hivsmittade mannen. För att få ett prejudikat togs fallet upp av Högsta domstolen för att se om mannen enligt lagen har agerat varit grovt oaktsam och utsatt personen han hade sex med för fara för en allvarlig sjukdom.  

Forskning: Hiv smittar inte vid behandling

Högsta domstolen har hört medicinska experter och skriver i domen att bilden av forskningsresultat är entydig.

Enligt RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning, betyder domen mycket för att personer som lever med hiv i framtiden ska slippa stigmatisering och diskriminering.

– Personer som står på välinställd behandling överför inte hiv, enligt forskningen. En välinställd behandling innebär att personen tar medicin enligt behandlingschema och går på sina kontroller. Det är det som Högsta domstolen har tagit fasta på, säger Andreas Berglöf, sexualpolitisk sakkunnig på RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning, som har följt fallet.

”Obefogade rädslor kopplat till hiv”

Högsta domstolen anser att den hivsmittade mannen inte har utgjort någon konkret fara för personen han har haft oskyddat sex med.

– Domen innebär att personer som lever med hiv inte ska åtalas och dömas i framtiden och i princip alla som lever med hiv i Sverige har behandling. Det kommer att betyda mycket för synen på personen som lever med hiv. Det är många som fortfarande har obefogade rädslor kopplat till hiv och det är därför viktigt att betona att det finns bra behandling och att hiv då är en kronisk infektion.

Domen slår fast att det är just den välinställda behandlingen som gör att den hivsmittade mannen frias. Personer som lever med hiv, men som inte tar sina mediciner, kan fortfarande dömas för brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.