Högt tryck på vuxenutbildning i Uppsala

Publicerad

Högre arbetslöshet gör att vuxenutbildningar lockar fler som en möjlighet till att snabbt komma in på arbetsmarknaden. De utbildningar som lockar flest är de med inriktning på vård och omsorg.

I takt med att fler blir varslade under coronapandemin ökar trycket på Uppsalas vuxenutbildningar. Framför allt är det yrkesutbildningar som ökar i popularitet då de på kort tid kan ge jobb.

– Många anger att dom är arbetssökande för att dom blivit varslade eller uppsagda, säger Ulrika Grönqvist, vuxenutbildningschef på Uppsala kommun.

Coronaviruset i Uppsala

På vuxenutbildningen kan du bland annat läsa gymnasiekurser, svenska som andraspråk eller en rad olika yrkesutbildningar. En som precis har börjat läsa till undersköterska är Eshan Khodaee. Han har tidigare jobbat som ambulansförare och hoppas på bättre jobbmöjligheter efter genomförd utbildning.

Se mer om Eshan och vuxenutbildning i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet