Mame Boly, RFSL Foto: Ramin Takamoli/SVT

Hon får hjälp av nystartad RFSL-grupp

Publicerad

En relativt ny grupp inom RFSL jobbar med att stötta HBTQ-personer för andra länder. Och hjälpen behövs.

Mame Boly kom till Sverige från Senegal för två år sedan. Hon är lesbisk och riskerar fängelse i sitt hemland.

– Jag kom till Sverige för att jag ville ha hjälp, jag kan inte åka tillbaka till Senegal för där är det inte accepterat att vara gay. Min familj accepterar inte mig och jag riskerar att få stora problem om jag återvänder.

Ska ge socialt stöd

I Uppsala hittade Mame Boly RFSL:s grupp Newcomers. Syftet med den relativt nya gruppen är att ge ett socialt stöd, framför allt genom att låta HBTQ-personer från andra länder träffa varandra. 

– När man kommer till Sverige som HBTQ-person så vet man inte hur det fungerar här, vad man kan förvänta sig. Men om man sammanför

Adrian Kunce, RFSL. Foto: Ramin Takamoli

de här personerna så kan man hjälpa varandra och ge tips och råd – då klarar man sig bättre, säger Adrian Kunce, tillförordnad ordförande för RFSL Uppsala.

Mame Boly är asylsökande och just nu är hon väldigt orolig för att hon inte ska få stanna i Sverige. Men träffarna med RFSL hjälper henne.

– De försöker stötta mig, jag går till exempel på möten med dem och där träffar jag andra lesbiska.

Har gott rykte

Sverige har ett rykte ute i världen om att vara ett bra land för HBTQ-personer.

– Och det är väl därför som man söker sig hit, men vad det betyder i praktiken kan ju vara svårt att veta för den som kommer hit för allra första gången, säger Adrian Kunce.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.