Bodil Frick lär ut självförsvar till kvinnor i Uppsala vid två tillfällen i september. Foto: Adam Sjöborg/SVT

Hon håller gratis självförsvarskurser för kvinnor i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Efter sommarens överfall i Uppsala hörde flera medlemmar i gruppen Uppsala Gäris av sig till Bodil Frick och undrade om hon hade möjlighet att lära tjejer att försvara sig. I höst håller hon två kostnadsfria kurser i självförsvar.

– Kurserna har två delar, en teoretisk och en fysisk. Det handlar om att få kännedom om hur man kan använda sin kropp och sin hjärna om man utsätts för ett överfall, säger Bodil Frick.

Kurserna hålls vid två tillfällen i september. Varje kurs har plats för hundra personer – och är redan fullbokade.

– Det är ett tecken på att många tjejer vill kunna försvara sig. Man får inte glömma att ungefär 80 procent av de som blir överfallna fryser till is, men att veta hur man kan agera vid ett överfall kan ju också innebära att man kan ta sig därifrån, säger Bodil Frick.

”Tjejer behöver kunna försvara sig”

För Bodil Frick var det en självklarhet att arrangera kurserna – som riktar sig till kvinnor och tjejer.

-  Jag brinner för jämställdhet. Det är förjävligt att det ska behövas. Men nödvändigt. Tjejer behöver kunna försvara sig.

I klippet ovan kan du höra Bodil Frick berätta om sina tankar kring att lära ut självförsvar till kvinnor och tjejer – och även vad några kvinnor i Uppsala tänker.

Bodil Frick är även politiskt aktiv inom Liberalerna i Uppsala kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.