Fängelset i Lima, Peru. En av många fängelser som Åsa besökt för att träffa fängslade svenskar. Foto: Privat/SVT

Hon träffar fängslade svenskar i Sydamerika

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkan har tre mobila präster som åker runt i världen för att träffa svenskar. En av dem är Åsa Ström Broman som är stationerad i Sydamerika.

– Man får se en hel del när man reser runt här, säger hon.

Det är inte ofta som Åsa Ström Broman är i Sverige längre, runt två gånger per år, och kontrasterna mellan ett kyligt Uppsala med minusgrader och en kyrka i São Paulo, Brasilien, är stora.

– Det är kul att komma hem, det blir ju så sällan, säger hon.

Vanligtvis bor hon i New York eller på någon plats i Sydamerika. Hon är en av Svenska kyrkans tre mobila präster som reser runt i världen för att träffa svenskar. Besöken varierar från alltifrån att utföra en vigsel, men också att träffa fängslade svenskar.

– Det varierar helt i åldrarna på dem jag träffar i fängelse. Den äldsta är 75 år, och den yngsta är 23 år, och de flesta har aldrig suttit i fängelse innan, säger hon.

Vad sitter de fängslade för?

– Det varierar, men det kan vara att man försökt ta med sig en väska över gränsen som haft illegalt innehåll, säger hon.

Ett fängelse som Åsa Ström Broman åker till för att träffa svenskar utanför Lima i Peru. Foto: Åsa Ström Broman

”Det påverkar en varje dag”

Miljöerna som fängslade svenskar i Sydamerika befinner sig i beskriver Åsa Ström Broman som tuffa.

– Det är otroligt mycket folk, man går på toa och äter i samma rum, det är en tuff miljö, säger hon.

Hur påverkar det dig att åka runt och göra besöken?

– Det påverkar en. Jag och mina två kolleger brukar ha videosamtal och ventilera med varandra. Det är jobbigt att se en annan människa lida, det är det alltid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.