Foto: Claudio Bresciani/Henrik Montgomery/TT

Uppsalapolitikerna deltog i historiska omröstningen: ”Besvikelse och ilska”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen fälldes statsminister Stefan Löfven. Flera riksdagsledamöter från Uppsala deltog i den historiska omröstningen.

– Det var inte med lätt hjärta som vi röstade för ett misstroende. Jag hade önskat att vi aldrig hade behövt göra det här, säger Ilona Szatmari Waldau (V).

Hon menar att Vänsterpartiet är det parti som har kompromissat mest av alla.

– Vi har i två och ett halvt år varit underlag för en regering som fört en politik dikterad av Centerpartiet. Nu har regeringen klivit över en gräns när man är beredd att föreslå marknadshyror, säger Waldau.

S: Löfven tänker på lösningar

För riksdagsledamoten Marlene Burwick (S) var dagens besked väntat.

– Det var en ganska tryckt stämning. Det är förstås en besvikelse men också ilska över att det finns en majoritet som vill se en regeringskris utan en gemensam plan.

Hur tror du att statsministerns tankar går just nu?

– Stefan Löfven är en väldigt pragmatisk person. Jag tror att han redan är inne på att tänka på olika lösningar och tänker framåt.

SD: Södra staden kan påverkas

David Perez (SD) är den riksdagsledamot som känner sig mest nöjd med måndagens utfall.

– Det är glädjande. Men stämningen var spänd bland riksdagsledamöterna. Jag kan bara anta att Stefan Löfven är både besviken och föragrad.

Hur påverkas lokalpolitiken av dagens utfall tror du?

– Vi såg ju till exempel fallet med Uppsala slott där det fanns en stark opinion mot förslaget [som sedan drogs tillbaka, reds. anm.], och jag tror det är fullt möjligt att vi kan se liknande saker ske med förslaget om södra staden.

I klippet hör du två av riksdagsledamöterna berätta mer om stämningen vid måndagens historiska omröstning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.