Flera byggnader på Kungsgatan har utrymts. Foto: SVT

Hotet mot tingsrätten: ”...ska knivmördas”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Uppsala har tagit del av det mejl med olaga hot som inkom till Uppsala tingsrätt under onsdagskvällen. Bland annat innehåller det information om en bilbomb.

Hela Uppsala tingsrätt utrymdes på torsdagsmorgonen då man fått motta ett mejl med olaga hot. SVT har tagit del av mejlet som P4 Uppland var först med att rapportera om.

”...ska knivmördas. Bilbomb parkerad utanför Smedsgränd 22”, står det i mejlet som är skickat från en krypterad mejladress till tingsrättens registrator.

Såhär såg mailet ut som inkom till Uppsala tingsrätt. Foto: SVT

Levererades redan på onsdagskvällen

Mejlet är riktat mot en specifik person vid tingsrätten som namngivits. Tingsrätten har dock tagit bort namnet i mejlet innan det lämnats ut till medier.

– Jag vill inte gå närmare in på vad som står i mejlen och vilka som är hotade, men det innehöll ett allmänt hot mot tingsrätten, säger Catarina Barketorp, chef vid Uppsala tingsrätt.

Det inkom till tingsrätten redan 20.10 på onsdagskvällen, då var tingsrätten stängd vilket gör att inga åtgärder vidtogs förrän på torsdagen.

– Hoten kom till en allmän mejladress och den är inte bevakad under natten. Därför upptäcktes hoten i morse, säger Catarina Barketorp.

Polisen har inlett en förundersökning gällande grovt olaga hot samt olaga hot. Ingen har gripits i ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.