Foto: Erik Leijonhufvud/SVT

Hovklapper och musik till häst – Livgardets dragonmusikkår i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Den beridna högvakten är ute på en miniturné och i dag gästas Uppsala av uniformsprydda ryttare till häst med blänkande instrument till hands.

Pukhästar, vita signaltrumpethästar och varmblodiga fuxar.

De häst- och musikintresserade i Uppsala får i dag chansen att på nära håll uppleva ett kulturarv till häst. Livgardets dragonmusikkår gör ett gästspel i Uppsala och bjuder både på parad genom stadens centrala delar och uppvisning i Botaniska trädgården.

Sen 1985 är det Föreningen för den beridna högvakten som ser till att ceremonierna till häst lever vidare. Tack vare 24 000 medlemmar och en rad företagssponsorer så går verksamheten, som varje år omsätter cirka fyra miljoner kronor, runt.

Föreningen äger totalt ett 80-tal hästar, där de löpande kostnaderna delas med försvaret.

Ett viktigt syfte med närvaron i Uppsala är förstås att fler ska få upp ögonen för den beridna högvakten, och ställa sig bakom den i form av medlemmar.

I klippet intill  hör du ett smakprov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.