Det kan vara livsnödvändigt för patienter att utredas för borrelia. Foto: TT

Hundra misstänkta borreliafall

Uppdaterad
Publicerad

Runt 100 patienter har sökt sig till mottagningen där borrelia och andra fästingburna infektioner utreds, och de flesta har haft besvär i flera år. – Det kan vara livsnödvändigt, säger infektionsläkaren Björn Olsen.

Mottagningen på Akademiska sjukhuset är den enda i landet med att utreda symptom som misstänks bero på borrelia eller andra infektioner som orsakats av fästingbett.

Och sedan den startades förra hösten har alltså runt 100 personer med besvär av misstänkta fästingburna infektioner sökt sig dit. De flesta av patienterna som remitteras till mottagningen på Akademiska sjukhuset har haft besvär i flera år, en del i upp till tio år.

Dålig livskvalitet

Överläkaren och professorn Björn Olsen understryker vikten av att vårda de här patienterna som ofta har mycket dålig livskvalitet efter åratal av lidande.

– Det kan vara livsnödvändigt för patienterna. Därför är det viktigt att vi återtar ansvaret och initiativet att utreda och behandla fästingburna sjukdomar, säger han i ett pressmeddelande.

Fullbokat till årsskiftet

Samtidigt får majoriteten av dem som utreds beskedet att de inte lider av någon fästingburen infektion. Men Björn Olsen menar att det ändå är viktigt att sjukvården tar ett respektfullt grepp om patientgruppen, och inte lämnar ansvaret för dem i händerna på personer som utnyttjar dem genom att lura på falska behandlingar.

Efterfrågan på att utredas vid mottagningen är stor och ungefär en tredjedel av patienterna som remitteras dit kommer från andra delar av landet såsom Skåne, Stockholm och Värmland. Varje vecka tar man emot fyra patienter, och fram till årsskiftet är mottagningen fullbokad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.