Den stora ökningen av salmonella hos katter tros komma från fågelborden. Hundratals frivilliga hjälper nu SVA med att ta prover vid fågelbord. Foto: TT

Hundratals frivilliga vill undersöka fågelspillning

Publicerad

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ber allmänheten samla in prover från fågelbord som sedan ska skickas in till myndigheten. Hundratals frivilliga har redan anmält sig.

Ovanligt många katter smittades av salmonella i fjol och de höga siffrorna håller i sig även i början av 2019. Från den 20 januari fram till den 19 februari har nästan 400 fall av salmonellasmittade katter bekräftats i Uppsala län av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Allmänheten ska undersöka fågelborden

Nu ber SVA allmänheten om hjälp med att ta prover vid fågelbord, som anses vara en trolig smittokälla av salmonella.

– Vår hypotes är att det är en miljösmitta, i och runt fågelborden. Salmonella är en tarmbakterie och att den sprids via avföringen. När många fåglar samlas vid fågelborden sprids bakterien lätt. Därför vill vi att provtagningen sker där, säger Magnus Thelander, agronom på SVA.

Överväldigande respons

Responsen från allmänheten har varit väldigt god. Hundratals har redan anmält intresse för att ta prover vid fågelbord.

– Vi är oerhört tacksamma och överväldigade av den stora responsen. Fram till i går hade vi fått in runt 400 anmälningar, säger Magnus Thelander.

Nu i veckan kommer de börja gå igenom anmälningarna. Hur länge till de kommer ta emot anmälningar beror på hur bra den geografiska spridningen av deltagarna är.

Undersöker även fågelmaten

Genom de inkomna proven vill de även undersöka huruvida fågelmaten kan vara en smittokälla.

– Att det skulle vara så är inte troligt, men det är något vi vill undersöka och eventuellt utesluta, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer