Hundvalp lägger sig i VM-träningen

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalahoppet i kommande Lerduve-VM i Italien har en minst sagt udda tillvaro just nu. Samtidigt som hon filar på skotteknik, håller hon också koll på hundvalpen Alice, 11 veckor gammal.

När SVT Nyheter Uppsala besöker lerduveskytten Therese Lundqvist på träningsanläggningen vid Ekebyboda utanför Uppsala möts vi direkt av en lurvig krabat som kommer springande.

– Det här Alice. Hon är en welsh springer spaniel, är 11 veckor och väldigt, väldigt glad, säger Therese Lundqvist.

Hon ligger just nu i hårdträning inför Lerduve-VM i Italien som börjar den 11 september. Men trots att hon tävlar i att skjuta högljudda gevärsskott, verkar inte valpen Alice alltför brydd.

– Jag är väldigt lycklig att ha henne som inte verkar bry sig alls om skotten, säger Therese Lundqvist.

Formtoppa till VM

Hon har en sjätteplats på EM i våras och en förstaplats på Ladies Grand Prix på Åland nyligen som senaste meriter. Men resultaten till trots säger hon sig inte vara i toppform. Den ska istället komma lagom till VM i Italien.

– Det är svårt att hålla formen hela tiden. Vi lerduveskyttar har ju fyra världscuptävlingar om året och det är svårt att toppa på alla tävlingar, säger hon.

Träningen blir allt mer lik själva tävlingssituationen ju närmare VM hon kommer. Men i år har hon också satsat mycket på mental träning. Med hjälp av en psykolog jobbar hon på att hela tiden försöka hålla huvudet kallt på tävlingarna.

– Jag brukar spela upp en film i huvudet där jag ser mig själv gå fram mot plattan och sedan sätter mina skott. Det är fascinerande att det fungerar så bra som det gör, att man kan ”lura” hjärnan på det sättet, säger Therese Lundqvist.

Hon ser VM som en tuff uppgift men hoppas och tror på en pallplats.

– Får jag bara allt att stämma teknikmässigt så har jag en chans, absolut, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.