I dag kan Helge Fossmo få sitt straff tidsbestämt

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen ska Örebro tingsrätt besluta om Helge Fossmo, numera Iversen, ska få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff. Om det blir så kan Iversen vara en fri man inom ett par år, eller ännu tidigare.

Helge Iversen är dömd till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök efter det så kallade Knutbydramat 2004.

Åklagaren har tidigare godkänt att straffet blir tidsbestämt, men tycker att det i så fall ska bli minst 28 års fängelse.

Mord i Knutby

Helge Iversens advokat Anton Strand tycker att straffet ska bestämmas till 25 år.

– Då kan han bli frigiven i höst och vi tycker att han har avtjänat en tid som väl motsvarar straffvärdet för det han dömts för, säger Anton Strand.

Vilka är Helgen Iversens planer om han friges?

– Jag vill inte kommentera det närmare, men alla som sitter på livstid har ju en mycket osäker tillvaro och kan inte planera för en återgång till ett normalt liv.

Låg risk för återfall

I januari nästa år har Iversen suttit frihetsberövad i 16 år. Han har ansökt om att få tidsbestämt straff två gånger tidigare, utan framgång. Om åklagaren får igenom sitt yrkande på 28 års fängelse blir han fri om cirka tre år.

Rättsmedicinalverket tycker att risken för att Helge Iversen ska återfalla i brott är låg. Däremot har det konstaterats att han även framöver kan komma att manipulera och bedra sin omgivning.

Kriminalvården har rapporterat om två fall av misskötsel de senaste två åren, en gång avvek Iversen från en permission och fick en varning.

Tidigare har åklagare Sarah Hajslund Hansen sagt till SVT att hon inte har anledning att ifrågasätta Rättsmedicinalverkets bedömning, men att gärningarna som Helge Iversen dömts för är så allvarliga att straffets längd inte bör understiga 28 år.

För två veckor sedan hölls en förhandling i Örebro tingsrätt, där Iversen fick tillfälle att lägga fram sin sak.

Ska ringa Iversen

Beslutet om Iversens straff väntas komma klockan 11 på onsdagen.

– Jag ska ringa min klient och prata om beslutet så snart jag kan efter det, säger advokat Anton Strand.

Rättsexperten och den tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem menar att åklagarens bifall väger tungt i processen.

– Men domstolen är ju fri att göra en egen bedömning, säger han.

Bakgrund Knutbyfallet:

  • Den kristna Filadelfiaförsamlingen i Knutby grundades 1921 och blev riksbekant genom de i medierna stort uppmärksammade händelserna som har kallats Knutbydramat.
  • 2004 dömdes Helge Fossmo (som han hette då), en av församlingens pastorer, till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök.
  • En av församlingens medlemmar hade av Fossmo förmåtts att mörda hans andra hustru och att försöka mörda maken till Fossmos älskarinna.
  • Den som utförde brotten var en ung kvinna som arbetat som barnskötare hos paret Fossmo. Hon dömdes till rättspsykiatrisk vård.
  • Helge Fossmo åtalades också för mord på sin första hustru, men friades.
  • Knutbyförsamlingen levde enligt en tro om att Jesus snart skulle återvända till jorden. Pastorn Åsa Waldau pekades ut som andlig ledare i församlingen. Hon är syster till Helge Fossmos mördade hustru och av församlingen kallades hon för Kristi brud.
  • Flera församlingsmedlemmar har vittnat för SVT:s Uppdrag granskning om att Åsa Waldaus ställning som Kristi brud gav henne stor makt inom församlingen. Den som trotsade henne kunde bli bestraffad med utfrysning eller misshandel.
  • På uppmaning av församlingen klev församlingen ledare ner 2016.
  • Tre tidigare pastorer i församlingen polisanmäldes 2017 och har utretts misstänkta för misshandel och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.
  • 2018 upplöstes församlingen som då bara bestod av ett fåtal medlemmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord i Knutby

Mer i ämnet