Foto: Östhammars kommun

I kväll avgörs Östhammars styre

Uppdaterad
Publicerad

En politisk koalition över blockgränserna kan få grönt ljus att styra Östhammars kommun. Frågan avgörs i kommunfullmäktige i kväll.

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet har sagt att de vill bilda en ”valteknisk” samverkan över blockgränserna. Då får man en majoritet med 25 mandat i kommunfullmäktige.

Men partierna står långt i från varandra i flera frågor.

I kväll avgör kommunfullmäktige hur det politiska styret av kommunen ska se ut.

SD andra största parti

Socialdemokraterna och Centerpartiet har tidigare i koalition styrt Östhammars kommun. Men i valet gick Sverigedemokraterna om Centerpartiet och blev näst största parti.

Centerpartiet har tidigare sagt till SVT Nyheter Uppsala att man inte vill att Sverigedemokraterna blir vågmästare i kommunen, och att man därför väljer att samarbeta med Vänsterpartiet.

Pragmatisk lösning

Socialdemokraternas Margareta Widén Berggren säger att det ser annorlunda ut på kommunnivå jämfört med på riksplan, och att man jobbar pragmatiskt i Östhammars kommunpolitik.

– Har vi 25 röster, vilket vi har i det här, mot 24 så får vi majoritet, det hoppas jag verkligen. Vi 25 är överens om det här, säger Margareta Widén Berggren (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer