Dagens dom gör det möjligt för kommunerna att besluta om lokala förbud. Foto: Emil Langvad/TT

I nuläget inga planer på tiggeriförbud i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

I nuläget finns det inga planer på ett tiggeriförbud i Uppsala, likt det i Vellinge. Men man kommer hålla koll på vad som sker och även fortsätta med andra förebyggande åtgärder för att stötta dem som tigger.

– Vi har en fungerande modell för att minska tiggeriet i Uppsala, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelseordförande.

Frågan om ett lokalt tiggeriförbud i skånska Vellinge avgjordes idag av högsta juridiska instans. Högsta förvaltningsdomstolen upphäver kammarrättens tidigare beslut, och ger därmed grönt ljus för ett lokalt tiggeriförbud.

Något som öppnar upp för fler kommuner att gå i Vellinges spår om viljan finns.

– Vi kommer titta på vad man gör i Vellinge och analysera domen. Jag bjuder också in Vellinge att besöka oss för att se vårt sätt att arbeta. Vår uppsökande verksamhet där man möter människor på deras egen nivå, på romani och tillsammans med polisen, säger Erik Pelling.

Erik Pelling (S). Foto: TT

Är ett tiggeriförbud i Uppsala aktuellt i dagsläget?

– Vi ska titta på vad det innebär. Det finns många åsikter om vad som är effektivt. Tillsammans med polis, kommun och socialtjänst har vi en uppsökande verksamhet som på ganska kort tid har minskat tiggeriet rejält här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.