Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör Eva Jansson, chef för vaccinationsenheten vid Region Uppsala, svara på tre raka frågor om varför man rekommenderar ännu en dos vaccin. Foto: SVT

Därför uppmanas vi ta ännu en dos covid-19-vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Informationskampanjer och möjlighet att vaccinera sig på köpcentrum är två sätt som regionen hoppas kunna locka fler att ta en påfyllnadsdos.

– Vaccinet är det sätt vi har att stoppa viruset med, säger Eva Jansson, verksamhetschef för vaccinationsenheten vid Region Uppsala.

Som planen ser ut nu så öppnar bokningen den 1 september om du är 65 år uppåt för femte dosen – och några veckor in i september väntas bokningen öppna för alla som är 18 år och äldre att ta fjärde dosen.

De som är över 80 kommer att få en kallelse, medan övriga får själva boka in sig.

– Men vi förstår att det är svårare att känna sig motiverad till att vaccinera sig när smittspridningen är lägre, säger Eva Jansson, verksamhetschef för vaccinationsenheten vid Region Uppsala.

Det vaccin som Region Uppsala har tillgång till i dag skyddar inte mot vissa nya varianter av covid-19, men nya vacciner är godkända i Sverige och kan komma att finnas tillgängliga inom en inte alltför avlägsen framtid.

I klippet: Hör Eva Jansson, chef för vaccinationsenheten vid Region Uppsala, svara på tre raka frågor om varför man rekommenderar ännu en dos vaccin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet