Vårbalerna sjungs in med serenader

Uppdaterad
Publicerad

Det stundar vårbaler på studentnationerna i Uppsala. Ikväll sjungs den in med traditionsenlig serenadnatt.

Stöter ni ihop med flockar av stiligt uppklädda, välsjungande herrar i Uppsala under fredagskvällen så är det förmodligen studenter, på sin väg att sjunga under balkongen till sin käresta. Det är nämligen serenadnatt i afton.

Några av dessa studenter, som ni kan se i klippet tillhör Västgöta Nations Manskör, Korgossarna.

– Männen i staden har gjort det här under lång tid och det är kul att uppmärksamma våra respektive som vi har, inför balen imorgon, säger Henrik Wiman i Korgossarna.

Lång tradition

Serenadnatten i Uppsala är en tradition med rötter flera hundra år bakåt i tiden. Tanken är att uppvakta sin hjärtas dam med sång under balkongen.

– Ska det vara fullt ut på riktigt ska damen inte synas utan vara gömd vid sitt fönster. Hon ska tända ett ljus så att vi vet att hon hör, säger Niklas Caster från Korgossarna.

Traditionen bjuder att damen sedan hissar ner något drickbart till de sjungande studenterna.

Körerna brukar mötas

– Det är roligt eftersom så många manskörer gör detta under samma natt. Det har blivit en del bataljer under åren där vi konkurrerar med varandra, säger Henrik Wiman.

Framemot klockan 01 tänker Korgossarna sjunga. Ett femtontal stopp blir det under kvällen, men det kan bli fler.

– För några år sedan försökte vi tvinga oss själva att besöka fler ställen.

– Känner vi inte nån här resonerade vi, flikar Niklas Caster in.

– Det slutade med att vi blev bortjagade av en man i kalsonger med en stor hund. Mannen var trött på studenter, säger Henrik Wiman

Vad är det bästa med att ingå och sjunga i en manskör?

– Det bästa är den sociala samhörigheten och så får man utmanas mycket musikaliskt, säger Henrik Wiman och tågar vidare med sina kamrater mot nästa balkong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.