Foto: SVT

Illgröna fontäner förbryllade Uppsalabor

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen har Uppsalaborna förbryllats av ett märkligt fenomen i några av stadens fontäner. Vattnet färgades illgrönt på flera håll i staden. ”Det är sabotage, inte alger” säger Roger Lindström som är driftchef på Uppsala kommun.

– Det kan tyckas harmlöst men det tar några timmars arbete att tömma fontänen på vatten. Dessutom för det med sig onödiga kostnader, säger Roger Lindström, driftchef på Uppsala kommun.

Det var på lördagen som många Uppsalabor såg att vattnet i fontänerna på både Celsiustorget och Vaksala torg missfärgats. Den nästan självlysande gröna färgen kan ses i videoklippet ovan. I helgen gick Uppsala kommun ut med uppgifter om att det rörde sig om alger i vattnet, som behövde saneras. Men det dementeras nu av kommunen.

– En undersökning visar att det inte fanns alger i vattnet. Någon hällde färgmedel av något slag i fontänerna, säger Roger Lindström.

Under måndagen har fontänerna sanerats och är nu återställda.

– Det kan skada pumpanläggningen, säger Roger Lindström.

Är det vanligt förekommande med sabotage av fontänerna?

– Det händer tyvärr någon gång varje år ungefär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.