Hannele Ristolainen, verksamhetschef på Fålhagens vårdcentral, packar upp en vaccindos. Foto: Pontus Stark/SVT

Influensasäsongen 2020: ”Ett genrep inför corona-vaccinationerna”

Uppdaterad
Publicerad

Influensasäsongen är i antågande. Då vill Region Uppsala vaccinera så många som möjligt.

– Vi ser det lite som en generalrepetition inför den covid19-vaccination som kommer, säger Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare.

Riskgrupper, äldre och vårdpersonal ska vaccineras mot den säsongsbundna influensan. Regionen har beställt in fler vaccinationsdoser jämfört med tidigare år.

– Vi vill inte ha en svår influensaepidemi på toppen av covid-19. En bra vaccinationstäckning är en nyckel till det, säger Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare vid Region Uppsala.

Tidsbokning gäller

Vanligtvis kommer de som ska vaccineras på drop-in. I år har man fått ställa om i och med coronaviruset och därför är det tidsbokning som gäller.

– Vanligtvis är det fullt i väntrummet och det finns inte ens sittplats åt alla. I år kommer det givetvis inte att se ut så. Det viktiga är att man kan komma hit och vaccinera sig på ett säkert sätt, säger Hannele Ristolainen, verksamhetschef på Fålhagens vårdcentral.

Den 3 november är det vaccinstart. Då kan personer i riskgrupp och personal inom vård- och omsorg vaccinera sig.

Hör mer om vaccination och årets influensasäsong i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.