Även om antalet människor som drabbas av influensan minskar, så tros sportlovet dra upp siffrorna. Foto: TT

Toppen nådd – sportlovet gynnar influensan

Uppdaterad
Publicerad

Toppen av årets influensasäsong är nådd, men fler kommer att insjukna. Men sportlovet väntas dra upp siffrorna något.

Årets influensasäsong nådde sin topp för två veckor sedan och nu börjar allt färre insjukna i virussjukdomen. Det konstaterar Folkhälsomyndigheten i sin senaste rapport. Färre människor ringer även till 1177 med frågor rörande influensan.

Under vecka sju minskade influensaaktiviteten i hela Sverige, även om fler fortsätter att insjukna. Den pågående sportlovsveckan kan bidra till en ökad spridning av influensan, konstaterar Folkhälsomyndigheten.

Samma influensavirus cirkulerade säsongen 2015/2016 som i år. Därför antar Folkhälsomyndigheten att en betydande del av befolkningen har ett visst skydd mot denna variant av influensaviruset.

”Fler barn”

Denna säsong står däremot ut mot tidigare år då fler barn under fem år har insjuknat, jämfört med tidigare år.

– Det brukar oftast ha att göra med immuniteten i befolkningen. De yngsta har inte hunnit träffa på viruset förut. Så det är inget särskilt konstigt. Detta virus har cirkulerat i många år. Influensan är ju inte som mässlingen som du inte får igen. Utan du kan få influensan flera gånger men även få ett bättre skydd mot den typen av viruset, säger Helena Palmgren, biträdande smittskyddsläkare i Region Uppsala.

Sett till övriga landet ligger Uppsala län något under riksgenomsnittet sett till antal insjuknade per 100 000 invånare.

Världshälsoorganisationen WHO har även haft möte för att besluta vilka stammar av viruset som ska ingå i vaccinet för norra halvklotet under nästa influensasäsong.

Influensan i siffror

Antal fall av influensa som har registrerats i laboratorium under vecka 7 i Uppsala län.

35 nya fall registrerades.

9,33 fall per 100 000 invånare.

212 fall har totalt registrerats under denna influensasäsong.

Antal fall av influensa som har registrerats i laboratorium under vecka 7 i Sverige.

1179 ny fall registrerades.

11,54 fall per 100 000 invånare.

8403 fall har totalt registrerats under denna influensasäsong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.