Hos Sveriges veterinärmedicinska anstalt följer man utvecklingen. Hör vad statsveterinär Gittan Gröndahl säger om abortviruset. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman, SvD/TT och Martin Trygg, SVT

Dödliga hästviruset avvaktande i Uppland

Publicerad

Det smittsamma hästviruset EHV-1 drabbade häststall i Uppsala och Stockholms län, varav ett ligger i Östhammar. Inga nya fall har inrapporterats från länet, men vid Upplands ridsportförbund har en tävling skjutits upp.
– Alla följer smittskyddsläget noga, säger Gudrun Orava, ordförande vid Upplands ridsportförbund.

Hästviruset, även benämnt som abortvirus då dräktiga hästar får missfall om de drabbas, har inte dykt upp i fler fall i länet sedan i januari. Viruset kan orsaka bland annat förlamning, feber och luftvägssymptom.

– Vi har inte fått några nya fall i Uppsala län av den neurologiska formen som är den mest allvarliga, säger Gittan Gröndahl, statsveterinär vid SVA.

Det var den 11:e januari som en häst i Östhammar drabbats av viruset och stallet fick isolerats.

Vad händer nu?

– Det ser relativt bra ut med de fallen som har drabbats av abortviruset och de som är i Uppsala län är nog friska nu. De i Åkersberga och Värmdö är fortfarande sjuka. Nya hästar har inte fortsatt att insjukna i Åkersbergastallet utan det ser ut att börja klinga av nu. I Värmdö är läget fortfarande avvaktande, säger Gittan Gröndahl.

Fyra hästar har avlivats på djursjukhuset i Uppsala

Vid universitetsdjursjukhuset i Uppsala har ett tjugotal hästar från Stockholm samt Uppsala behandlats, enligt Gröndahl. Fyra hästar har varit tvungna att avlivas av djurskyddsskäl.

– Vi har aldrig varit med om ett så stort utbrott av neurologisk sjukdom på en gård tidigare, säger hon.

Vet ni varför hästarna insjuknade under relativt kort tid och inom samma område?

– Nej det är jättesvårt att avgöra. Herpesvirus kan ligga i latent och sedan blåsa upp på vintern. Smittspårning har inte hittills visat att hästarna på de olika gårdarna har haft kontakt med varandra, säger Gittan Gröndahl.

Upplands ridsportförbund har skjutit upp en tävling

Efter fallen med hästviruset har Upplands ridsportförbundet haft en kontinuerlig dialog med Svenska ridsportförbundet om tävlingar ska genomföras och det har varit upp till tävlingsarrangören att besluta om det, berättar ordförande. Hon säger att hittills har två tävlingar genomförts med säkerhetstänk.

– Vi har haft tur och har inga fler tävlingar inplanerade den närmsta tiden förrän en tävling den 17:e mars och den är flyttad till mitten av april, säger Gudrun Orava som är ordförande i Upplands ridsportförbund.

Fler tävlingar i länet är inplanerade i slutet av mars.

– Vi får ta ställning till hur vi ska göra med de tävlingarna om situationen blir värre. Alla följer smittskyddsläget noga, säger hon.

Detta är EHV-1

Visa

EHV-1, även kallad abortvirus, kan förorsaka övre luftvägsinfektion, abort eller neurologisk sjukdom. Viruset ger förkylningssymptom, som kan vara mycket milda men även ge hög feber, näsflöde och hosta. Svullna ben är vanligt. Ston som är dräktiga kan få missfall, det sker vanligen i den senare delen av dräktigheten.

EHV-1 kan också orsaka neurologiska symptom som inträffar i regel fyra till åtta dagar efter en febertopp. Symptomen kan vara milda men också allvarliga med vinglig gång och förlamning med dödlig utgång.

EHV-1 smittar via noskontakt, men även indirekt via luftvägar, föremål och personer. Vaccin som skyddar mot abortvarianten av viruset finns, däremot finns inget registrerat vaccin mot den neurologiska varianten.

Källa: SVA

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer