”Skeppet” i Fyrisån fick slagsida den 20 mars. Foto: SVT

Då senast måste kantrade Skeppet i Fyrisån vara borta

Uppdaterad
Publicerad

Redan nu förbereder sig kommunen på att sätta ökad press på ägaren till Skeppet, för några planer på att forsla bort det utskällda fartyget finns inte.

Senast 2 mars ska Skeppet vara väck från Fyrisån. Det står klart efter ett beslut i mark- och miljödomstolen. Men om det blir så är mycket oklart, med ett par veckor kvar. Isen är förstås ett frågetecken, men ägarens inställning är ett ännu större.

När SVT Nyheter lyckas få tag på ägaren svarar han så här på frågan om han tänker forsla bort Skeppet 2 mars, som det finns domstolsbeslut på och som Uppsala kommun förväntar sig.

– Nej, det kommer inte ske. Jag har betalat hyra för kajplatsen resten av 2019.

Men bygglovet gick ut i februari förra året, och kommunen ser din båt som ett svartbygge. Dessutom har ju mark- och miljödomstolen avslagit din överklagan?

– Inga kommentarer. Jag är i Thailand.

Klick.

Uppsala kommun kan öka pressen

Therez Almerfors (M) är andre vice ordförande i plan- och byggnadsnämnden

Uppsala kommun har skickat ett föreläggande till ägaren. Planen nu, om skeppet inte försvinner, är att skriva ett nytt och koppla ett vite (en straffavgift) till det.

Therez Almerfors (M) är andre vice ordförande i plan- och byggnadsnämnden:

– Huruvida han har betalat sin avgift får vi reda ut. Men det vi i nämnden har att ställning till är lovet. Det finns inget bygglov. Det finns heller inget tillstånd att bedriva verksamheten. Miljö- och hälsoskyddsnämnden har dragit tillbaka serveringstillståndet, det gjordes för att han ska ha haft skatteskulder.

Therez Almerfors vill inte föregå förvaltningens eventuella förslag om ett föreläggande med vite.

– Men det ska ju vara så kännbart att det inte ska löna sig att ha båten kvar. Vi vill ju få till en förändring här.

Så vad tror du – kommer Skeppet att vara borta 2 mars?

– Jag är skeptisk, men förhoppningsfull.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer