Så slår den nya tallsjukdomen mot markägare

Uppdaterad
Publicerad

Det saknas i dag en lagstiftning som kan tvinga markägare att avverka sjukdomsdrabbad skog. Inte heller finns det någon ersättning att söka för markägare som drabbats av den nya tallsjukdomen.

Sten-Ivan Danielssons skog vid Arlanda har drabbats av den allvarliga svampsjukdomen Diplodia Pinea. En sjukdom som ytterst är ett hot mot det svenska tallbeståndet.

LÄS MER: Ny sjukdom hotar Sveriges tallar

Nu funderar Sten Ivan Danielssons på om han ska avverka skogen. Sjukdomsutbrottet betyder förlorade inkomster på flera hundra tusen kronor, uppskattar han. Avverkningen får han bekosta själv.

– Det är en katastrof egentligen. 10–15 hektar måste tas ner. Det är mycket sorgligt, säger Sten-Ivan Danielsson, lantbrukare och ägare av den sjukdomsdrabbade skogen vid Arlanda.

Efterlyser lagändring

Hans försäkring gäller inte och någon ersättning finns inte att få. Men det finns heller ingenting som tvingar honom att ta ner skogen. Svampsjukdomen Diplodia Pinea är nämligen spridd i andra EU-länder och någon nationell lagstiftning som kan tvinga fram en avverkning finns inte i Sverige. Sten-Ivan Danielsson tycker att man bör förbereda sig på att tallsjukdomar kan spridas.

– Politikerna måste ju vakna upp här och se att det här är något som kommer i framtiden, säger Sten-Ivan Danielsson.

Professor i skogspatologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) Jan Stenlid är även han oroad över svenska tallars framtid, och efterlyser en lagändring.

– Man borde ordna så att vi kan få ett regelverk i Sverige att ge ett bemyndigande att ta ner sådan här skog och dessutom ge en ersättning till markägaren, säger han.

Vill invänta analys

På näringsdepartementet menar man att man håller på att se över den ena frågan – ersättningsfrågan. Huruvida man kan komma att utreda möjligheterna till en ny lagstiftning vill man inte svara på.

– Jordbruksverket har i uppdrag att titta på ersättningsfrågan och rapportera till oss mot slutet av året, säger Elisabeth Backteman (S) statssekreterare åt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Kommer dom även att utreda möjligheterna till en tvingande lagstiftning?

– Jag vill invänta expertmyndighetens analys innan jag uttalar mig något mer, Elisabeth Backteman.

Hänger på god vilja

Om sjukdomen ska kunna hejdas behöver skogen avverkas och brännas, men beslutet hänger på enskilda markägares ekonomi och goda vilja.

– Kostnaderna i det här läget är ju mycket lägre än om hela Sveriges tallbestånd skulle bli angripet, säger Jan Stenlid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.